Vår italienske reise

I en slakk og solrik skråning i gangavstand til den lille landsbyen Fratticciola i Toscana ligger «Casa Casti», et hundreårgammelt gårdshus i to etasjer omkranset av en frodig og velstelt hage som leder tankene hen imot livets lysere sider.

«Casa Casti» er for lengst bygget om til et moderne kurs- og feriested i rustikk stil, med et stort fellesrom i første etasje og innkvartering i andre. Både huset og hagen inngir en stemning som stimulerer til refleksjon og dialog, og har i mer enn ti år vist seg som et utmerket kurssted for «Samspillmetoden Dialog».        

Huset er fortsatt i gårdsfamiliens eie. Margherita, bestemoren i huset, er de besøkendes gode fe. Hun kjører hver dag sin trehjuling, av en årgang som har to hjul på grusen og ett i graven, opp til gårdshuset fra sitt hjem i landsbyen. Vel på plass, ser hun med smittsom ro og lavmælt autoritet til at alt fungerer og alle trives. 

I det bølgende kulturlandskapet rundt «Casa Casti» dominerer vinranker og olivenlunder. I synsranden mot fjellene i øst, tre terrasser og to rulletrapper over stasjonsbyen Camucia, kneiser middelalderbyen Cortona, med aner tilbake til før-romersk tid, da etruskerne regjerte i regionen.

Utsikten fra toppen av den bratte bakken som leder til klosterkirken og de ennå synlige levningene av Cortonas egen helgen St. Margherita, bekrefter byens ry som et av de flotteste utsiktspunktene i hele Italia. Cortona rommer i det hele rikelig av både nye og gamle attraksjoner som vi med godt utbytte drar veksler på i våre kurs.

Visst er det toscanske landskapet slående vakkert, historien beundringsverdig levende og arkitekturen inderlig italiensk med dens blanding av sjarm og stringens. Det er likevel menneskene vi har møtt her som har gjort sterkest inntrykk på oss. For her finnes flere som har evnet å mane frem oaser der andre bare har sett ødemark.

Slik som den foretaksomme galleristen Ivan, som i sitt pittoreske kjellergalleri Il Pozzo engasjert foredrar om områdets rike historie, eller den unge landbruksakademikeren Ilaria, som med nyåpnet restaurant på familiegården har realisert det første trinnet av en ambisiøs tiårsplan for å trekke veifarende inn på tunet, eller godsforvalteren Massimo, som med storkapital i ryggen ombygger salene i et adelig vinslott til tidsriktige luksusleiligheter, raust dekorert med moderne kunstperler. Alle deler de velvillig sine erfaringer, og byr dertil rundhåndet på lokale, gastronomiske fristelser - ledsaget av egenprodusert vin.

Vertsfamilien på «Casa Casti» er blitt våre gode venner, og med vennskapet har fulgt en gryende forståelse for områdets kultur og historie. Denne historien trekker vi inn i våre kurs når vi utdyper hvordan Toscana de siste tiårene har tiltrukket seg både penger og fantasi ved å utvikle en tydelig profil, en sterk regional identitet og en målrettet satsing på kultur- og gårdsturisme. Dette er Toscanas dialog med seg selv - og med omverdenen.

Når kursdagene er omme, søker vi tilhold ved bassenget i hagen og nyter den mette roen som er vårkveldens velsignelse. Og skulle den toscanske himmelen finne på å ommøblere skylaget i en mer dramatisk retning, så er det lett å finne hyggen ved den store herregårdspeisen i dagligstuen og drøse om den forestående utflukten til hektiske Siena, fredelige Montepulciano eller enestående Firenze – byenes og kunstens dronning.

Et opphold ved «Casa Casti» garanterer livslange minner av beste merke.

Hilsen Sigrid og Britt